Van Praktech naar VISTA?

7 juli 2021

Buiten lonkt de zon. Binnen wordt er aandachtig geluisterd.
Een groep jongeren luistert geboeid naar Anique Driessen van VISTA College.
Dit gaat over hun toekomst en daar willen ze allemaal voor gaan.

Duurzame stap

Samen met jongeren kijken naar wat hun volgende stap kan zijn. Dat vinden we bij Praktech belangrijk. Voor de een betekent dit het volgen van een technische cursus, maar voor de ander kan dit het volgen van een opleiding zijn. 
Welke richting dan ook, Praktech vindt het belangrijk dat zo’n volgende stap goed doordacht is én goed verloopt. Op die manier vergroten we de kans op een duurzame volgende stap.

Opleiding mbo 1 niveau

Gelukkig staat Praktech hier niet alleen in. Samen met partijen als de gemeente Maastricht Heuvelland en VISTA College wordt op verschillende fronten gewerkt aan meer en meer samenwerking. Eén van de initiatieven die hieruit is voortgekomen, is het organiseren van een informatiebijeenkomst over een opleiding op mbo 1 niveau.
Die betrokkenheid is duidelijk zichtbaar. Zo schuift Xavier Serradura, van het VSV Team gemeente Maastricht, ook aan tijdens deze infobijeenkomst. Hij begeleidt jongeren vanuit Praktech richting die volgende duurzame stap, zoals bijvoorbeeld een opleiding bij VISTA. Ook Kirsten Tonnaer, gemeente Maastricht, is aanwezig. De aanwezigheid van hen allen laat zien hoe belangrijk deze samenwerking is.

Praktische informatie

De jongeren luisteren aandachtig naar de informatie die Anique hen geeft. Niet alleen vertelt zij over wat een mbo 1 opleiding nou eigenlijk is, maar zij gaat ook in op heel praktische zaken. Hoe ziet een lesprogramma er bijvoorbeeld uit? Of, wat betekent het volgen van zo’n opleiding voor mij financieel gezien? Heb ik recht op studiefinanciering? Deze en meer zaken komen aan bod. Tussendoor en na afloop stellen de aanwezige jongeren veel en goede vragen. En dat geeft duidelijk aan dat de interesse in het volgen van een mbo 1 opleiding is gewekt.

Volgende stap

Alle informatie van de bijeenkomst kan eerst even bezinken. Daarna worden de jongeren uitgenodigd om in een persoonlijk gesprek te kijken of een stap richting mbo 1, of in sommige gevallen zelfs mbo 2, een mogelijkheid zou zijn. 
Hoe dan ook, ze hebben allemaal weer een volgende stap gezet in hun ontwikkeling.