Van schadeauto’s naar electronica

Het is nu zes jaar geleden dat Ziyad in Nederland aankwam. Als geboren Syriër heeft hij eerst nog een viertal jaren gewekt in Libië. Daar verdiende hij zijn geld als schadeauto-hersteller. Toen het ook in Libië onveiliger werd, is hij met zijn vrouw en zoontje van een half jaar per boot gevlucht naar Europa. Via Italië kwam hij terecht in Nederland. 
Hoe anders ziet het leven van Ziyad, 38 jaar inmiddels, er nu uit. Met drie lasdiploma’s en een Nederlands paspoort op zak tekent hij over een paar maanden zijn vast contract bij Hollands Electronica. Een werkplek waar hij het goed naar zijn zin heeft.

Speciale opdrachten

Fons, collega en begeleider van Ziyad, vertelt dat het nu zo’n jaar geleden is dat Ziyad hier kwam werken. In eerste instantie voor drie dagen in de week. Ziyad had toen net zijn drie lasdiploma’s bij Praktech behaald. ‘Toch hebben we hier maar weinig echte lasklussen’, vertelt Fons. ‘Het werk dat wij doen is veel verfijnder en ‘schoner’’. Het bedrijf maakt, in nauwe samenspraak met hun opdrachtgevers, onder andere printplaten voor gespecialiseerde machines. ‘Maar we ontwikkelen ook nieuwe producten voor bedrijven. Zo maken we bijvoorbeeld speciale koptelefoons die worden gebruikt om te bepalen wanneer kogellagers vervangen moeten worden. Je kunt namelijk aan het geluid van de kogellager horen wanneer deze is versleten. Maar kogellagers worden meestal gebruikt in een luidruchtige omgeving, zodat je dat niet kunt vaststellen. Door deze koptelefoons houd je de ongewenste geluiden van buitenaf tegen, maar hoor je wel het geluid van de kogellagers, zodat je alsnog kunt bepalen of je deze wel of niet moet vervangen.’

Gouden handen

Fons vertelt dat toen Ziyad bij hen kwam werken al snel duidelijk was dat hij ‘gouden handen’ heeft. Alle werkzaamheden die moeten gebeuren maakt hij zich in snel tempo eigen. Daarnaast ziet hij ook meteen werk liggen, hij werkt pro-actief. Dat is wat je als werkgever natuurlijk wilt, iemand met de juiste werkhouding en gedrevenheid.
Ziyads werkzaamheden worden nog steeds uitgebreid. ‘Alles is ook afhankelijk van de opdrachten die we binnen krijgen als bedrijf’, vertelt Fons. Een ding hebben alle werkzaamheden wel gemeen, het werk moet heel secuur en precies worden gedaan.
Focus dus! Die focus is voor Ziyad geen probleem. Hij is een man van weinig woorden maar aan zijn glimlach is te zien dat hij zich hier op zijn gemak voelt en graag werkt.
Hij vertelt trots dat hij zijn inburgering volledig heeft afgerond en twee weken geleden officieel een Nederlands paspoort heeft ontvangen. 

Ondersteuning vanuit Praktech

Alex, begeleider vanuit Praktech, vertelt dat Ziyad inderdaad de juiste werkhouding heeft. Dat heeft er ook voor gezorgd dat hij eerder dit jaar zijn vast contract kon tekenen.
‘De begeleiding vanuit Praktech lag bij Ziyad meer in de persoonlijke sfeer dan op het werkvlak’, vertelt Alex. ‘Vanuit het werk gezien liep het allemaal, daar hoefde ik niet veel te begeleiden of bij te sturen. Dat deed ik bij andere problemen waar hij tegenaan liep. Zeker voor mensen die als vluchteling naar Nederland komen zijn er nogal wat zaken die op hun pad komen. Maar ook daar zijn we voor, en dat doen we graag. Ik ben blij te zien dat hij het hier naar zijn zin heeft én dat de collega’s ook blij zijn met hem!’